Близо 15-те хиляди потребители на Софиягаз спестиха на атмосферата 70 000 тона вредни и парникови емисии (включва въглеродни, серни и азотни оксиди, въглероден диоксид, летливи вещества и прах) от началото на годината, защото избраха да се газифицират, съобщиха от компанията.

Причината за това е високата енергоефективност и изключително ниското съдържание на вредни емисии, които се произвеждат при изгарянето на синьото гориво, в сравнение с въглищата и нефтените продукти. За цялата изминала 2009 година спестените вредни и парникови емисии са 99 000 хиляди тона.

Над 90% от тях са въглероден диоксид - неговото натрупването в атмосферата води до парников ефект, който е една от основните причини за промяната на климата на планетата.

Освен положителното въздействие върху околната среда, употребата на синьото гориво в индустрията има и значим икономически ефект -  то спестява на промишлените предприятия инвестициите в сероочистващи инсталации, защото при изгарянето на газа в атмосферата не се отделят серни оксиди.

Припомняме ви, че според последния доклад на Международната енергийна агенция природният газ ще играе ключова роля в преминаването към нисковъглеродна енергетика в периода до 2030-та година.