След като от 6 юли временно беше спрян приемът на бизнес планове по мярката за младите фермери от Програмата за развитие на селските райони, земеделските производители на възраст от 18 до 40 г. имат възможност да бъдат подпомогнати по мярката за модернизацията, каза Деян Дончев, началник на Областната служба за съвети в земеделието, съобщава "Янтра днес".

За финансиране могат да кандидатстват стопани, които вече имат одобрени проекти по мярка 112. Помощта е за селскостопански машини, техника и оборудване за фермите, нови помещенияи др.

213 бизнес плана разработиха специалистите на службата от стартирането на мярката за младите фермери м.г. до нейното спиране. Стопаните предпочетоха растениевъдството, защото изискванията в животновъдството са големи и, за да се покрият те, са необходими повече средства.

Най-много са проектите за зеленчукопроизводство, което може да се развива и в селските градини, така че няма проблеми с реалните граници на имота. По тази мярка са създадени и не малко трайни насаждения. Младите фермери се ориентираха към орехите и лешниците, защото разходите за създаването на такива градини не са големи, 450-500 лв./дка, а после за поддръжката им отиват 120-130 лв. годишно.

Проблемът е само, че едва след 10 г. може да се разчита на възвръщаемост на инвестицията. Такива градини сега има в Еленска, Златаришка, Павликенска, Свищовска община. А млади фермери в Павликенско направиха разсадници за декоративни храсти. Други кандидатстваха за покупка на кошери, пчелни семейства, оборудване.

М.г. по мярката за младите фермери бяха одобрени и изплатени 34 разработени от службата бизнес плана. Одобрени са и подадените до март т.г. Надеждата е най-късно в началото на 2010 г. приемът на документи да бъде възобновен. Това обаче зависи от решението на ЕК.