23 млн. лева са дадени директно за подготовка на българските спортисти за Олимпиадата, но на практика отделените финанси са повече. Това каза финансовият министър Симеон Дянков в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия. Според него обаче, възвращаемостта на подобна инвестиция е много ниска, защото не сме взели достатъчно медали. Като пример той посочи борбата.

„Като се взимаше решението за финансиране на спорта преди две години, и на мен ми изглеждаше добре", каза Дянков. Той уточни, че в същото време наградният фонд за медал е цялата му 4-годишна заплата до момента, взета накуп. „Трудът ми за този мандат се оценява по-малко, отколкото сребърен медал на Олимпиадата, което не би трябвало да е правилно като пропорция", подчерта Дянков.

Финансовият министър допълни, че е обсъдил с премиера Бойко Борисов да има преразглеждане на финансирането в спорта. От всички 106 спортни федерации у нас, пари трябва да се дават само на тези, които показват добри резултати и потенциал. Дянков посочи, че приоритетни ще са тези федерации, които развиват спорт за децата и младежите.

„Когато правиш инвестиции, ти избираш къде най-добре ще се използват парите", каза финансовият министър. За останалите федерации, които няма да получат финансиране, Дянков уточни: „Ако можете да си вземете пари от спонсори, вземайте си ги, но държавата не трябва на 106 места да се разпростира". Той допълни, че е неясно за какво и как се използват много от парите, дадени на някои от федерациите. "Те просто изчезват", каза Дянков. По думите му във федерациите се вижда безстопанственост.

По въпроса за Бюджет 2013, министърът каза, че акцент ще бъде увеличаване на пенсиите. Министерството е направило два анализа - пропорционално увеличение и еднакво за всички. „Целим се с това, какъвто и да е процентът, да е по-голям от натрупаната инфлация в тези 3 години, така че реално пенсионерите да са по-добре, отколкото са били в средата на 2009-та година", каза Дянков.

След като стана ясно, че полицаите заплашват с протест, ако не им бъдат увеличени заплатите, Дянков коментира, че 25% увеличение не е резонно. Средната заплата за младши сержант в МВР и длъжностите над тази е 1004 лева, каза финансовият министър. Той уточни, че това е доста по-високо от възнагражденията в половината от самото министерство и е сходно на тези във финансовото ведомство. Дянков наблегна на това, че в неговото министерство става дума за хора, които са с висше образование.

По думите на Дянков, полицаите имат и най-дългите отпуски и се пенсионират по-рано. Според него те имат най-добрите условия на работа, сравнено с всяка друга държавна служба. Затова не е приоритет да се увеличават месечните им възнаграждения.