Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри минималната месечна работна заплата за страната през 2010 г., която ще бъде в размер на 240 лв. Тя не се променя. Същият размер беше определен и за отминаващата 2009 година.

Минималната часова работна заплата ще бъде 1.42 лв. при нормална продължителност на работното време осем часа при 5-дневна работна седмица, съобщи пресцентърт на правителството.

Проектът за Постановление на Министерския съвет бе одобрен от социалните партньори. Според представителите на работодателските организации запазването на размера на минималната работна заплата през следващата година е разумно. Ако в ситуация на криза увеличаваме минималната работната заплата, това ще доведе до нарастване на безработицата, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Съвсем логично е да се запази сегашният размер на минималната месечна работна заплата, съобразено с това, че се намираме в криза, смятат и от КТ"Подкрепа". Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков изрази надежда, че през следващата година страната ни ще бъде в период на икономически растеж и това ще даде отражение върху доходите.

Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри и проект за Постановление за изменение на Наредбата за регулиране на цените на природния газ.

Основната цел на измененията е да се създадат ясни правила за формиране на цената на природния газ при продажбата му от Обществения доставчик на крайни снабдители и потребители, присъединени към газопреносната мрежа. Промените в Наредбата предвиждат намаление на нормативно регламентираната  надценка за Обществения доставчик от 3 % на „до 2 %", в годишен аспект.

Освен това чрез измененията ще се даде възможност за прилагане на механизма за  компенсиране на недовзет, съответно надвзет, приход за предходен период.  Това означава, че е в възможно запазването на цената на природния газ през едни периоди и нейната промяна през други, като Общественият доставчик  ще се компенсира за претърпени от него загуби по време, когато цената е останала постоянна.

Според синдикалните организации и представителите на бизнеса обаче са необходими допълнителни промени и в Закона за енергетиката. По време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори предложиха създаването на работна група, която да се занимае с измененията в закона, произтичащи от приемането на наредбата.

Председателят на Националния съвет за тристранно сътрудничество Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, съобщи, че още на следващото заседание на Съвета ще очертае приоритетите на правителството, и в частност на министерството на финансите, за следващата година.