От другия месец цената на природния газ ще бъде с около 24-25 процента по-висока, каза председателят на Държавната комисия по енергийна и водна регулация (ДКЕВР), цитиран от БНР. Това ще рефлектира и върху цената на парното, което от 1 юли ще скочи с 11-12 процента, като за двете най-големи топлофикации в София и Пловдив увеличението ще бъде най-голямо - с около 15 на сто.

Да припомним, че вчера на заседание на Консултативния съвет към ДКЕВР с участието на представители на синдикати и работодатели е обсъждано поисканото от „Белгаргаз" поскъпване на синьото гориво с 29,6%. След заседанието синдикатите изпратиха спешно писмо до вицепремиера Дянков с искане спешно да бъде свикан Тристранния съвет.

Семерджиев обясни, че това, което е станало ясно вчера (17 юни - бел. ред.), и което представихме пред партньорите, е, че ако и при най-малките възможности влиянието на долара може да бъде намалено и съответно цената да падне, ще бъде направено от регулатора. Според шефа на ДКЕВР обаче цената много трудно ще бъде свалено под 24-25 процента.

„Имайте предвид, че ефектът върху топлинната енергия ще бъде определено смекчен. Знаете, че комисията има едно средство, което се използва при много високи цени на газа - вдигане на добавката за електрическата енергия. Проблемът е, че нискоефективните топлофикации колкото и да вдигаме добавката, не можем да им помогнем. Топлофикациите например в Бургас и Плевен дори няма и да вдигнат цените. Очаква се следващото тримесечие някои от параметрите на природния газ да се подобрят и пак да сме свидетели на понижения и няма цените на топлофикационните дружества да надвишават цените на които бяха зимата на 2009 година", разясни Семерджиев.

Той отново потвърди, че електроенергията за бита ще поскъпне с около 2%.