28 общини извън градските агломерации получават общо 19.7 млн. лева за внедряване на мерки за енергийна ефективност в общинска образователна инфраструктура. Кметовете получиха чекове със стойността на договорите от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие" (ОПРР).

"Важно е да отбележим, че тези проекти бяха в списъка на чакащите, защото нямаше финансиране, но успяхме да осигурим. Сега подписваме договорите, а наесен над 11 000 деца вече ще учат в уютна атмосфера. Освен това, след въвеждането на мерките за енергийна ефективност, разходите за отоплението на сградите ще намалеят значително", каза министър Лиляна Павлова.

Договорите бяха подписани днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), а средствата се предоставят от ОПРР.

По схемата BG161PO001/4.1-03/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура на 178 малки общини" ще бъдат реконструирани 31 училища и 17 детски градини и ясли. Предвижда се след реализирането на мерките да се спестяват приблизително 15 000 мегаватчаса на година.

Внедряването на мерки за енергийна ефективност в общински образователни институции включва следните дейности:

-         подмяна на дограма (прозорци, врати);

-         топлинна изолация;

-         основен ремонт и подмяна на абонатни станции/котелни стопанства;

-         изграждане на инсталации за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ);

-         балансиране на отоплителна/охладителна, вентилационна инсталация; ремонт и подмяна на вътрешна отоплителна/охладителна/вентилационна инсталация;

-         монтиране на радиаторни термостатни вентили и разпределители;

-         въвеждане на енергоспестяващо осветление;

-         внедряване на автоматизирани системи за управление и регулиране на потреблението на топлинна и електрическа енергия;

-         газифициране на сградата.

Към днешна дата средствата от ОПРР, инвестирани в образователна инфраструктура, възлизат на 400 млн. лева по 207 договора. С проекти са се включили общо 607 учебни заведения, от които 13 са университети. 217 от тях са напълно завършени, по останалите работата продължава.