На застрахователния пазар в България към момента оперират 37 застрахователни дружества, съобщиха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по повод днешния професионален празник на застрахователите. От тях 32 са членове на АБЗ.

В общото застраховане работят 20 компании, в животозастраховането оперират 15, има и 2 взаимозастрахователни кооперации, съобщава expert.bg .

Към средата на тази година застрахователният сектор у нас отчете 852,514 млн. лв. премийни приходи, от които 723,296 млн. лв. са събрани от общозастрахователните дружества и 129,218 млн. лв. от животозастрахователните.

Данните за полугодието на Комисията за финансов надзор (КФН) посочиха още, че 32,6% от брутния премиен приход от застраховане идва от брокерите. Общо 247 са застрахователните брокери, регистрирани в страната ни. Броят на застрахователните агенти е 53 048, сочи статистиката на КФН.

Застрахователите от ЕС, проявили интерес към българския пазар, са 26 само за второ тримесечие на 2008 г., а общият им брой е 208. Седем са клоновете на чуждестранни застрахователи у нас.

По силата на Кодекса за застраховането от 1 януари 2007 г. клоновете на застрахователи със седалище в друга държава членка извършват дейността си при условията на правото на установяване.

Такива компании са "Кю Би И Интернешънъл иншурънс Юръп лимитид - клон София", ЗАД "Ай Ен Джи" - клон София, "Кардиф животозастраховане - клон България", "Кардиф общо застраховане - клон България", "Ей Ай Джи Юръп", "Кофас Австрия кредитферзихерунг" и "Аксериа превоянс".

Общо 17 общозастрахователни дружества у нас имат чуждестранно участие в акционерния си капитал.

Структурата на капитала на застрахователите, извършващи дейност по общо застраховане, към 30 юни 2008 г. сочи, че 68,31% е българският капитал, 20,16% е капиталът от членки на ЕС и 11,53% идва от трети страни.

Припомняме, професионалният празник на застрахователите е честван за първи път през 1996 г. На този ден през 1891 г. в известния с предприемаческите си традиции град Русе е учредено първото българско застрахователно дружество "България".

До Втората световна война застраховането се утвърждава като важен стопански отрасъл у нас, върху който е упражняван сравнително ефикасен държавен контрол.