След като две последователни години цените на тока в Германия скачат, около половината от германците искат са недоволни от досегашния си доставчик на електроенергия, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Всеки месец повече от 100 хиляди домакинства сменят доставчика си. 40% от семействата планират да предприемат това в следващите 12 месеца, показва изследване на Simon - Kucher & Partners. Решаващ фактор за това е цената на тока.

Електроенергията, добита от възобновяеми източници, не играе важна роля за желаещите да си сменят фирмата, която ги снабдява с ток.

9 от 10 потребители, които са сменили доставчика си, отново ще го направят. Две трети от анкетираните, които са предприели смяна, оценяват това като добро или много добро решение. 11% от сменили доставчика, оценяват промяната като незадоволителна.

65% твърдят, че новият доставчик е добър избор.

Смяната на доставчика може да намали сметката средно до 27%. Например при смяна е възможно 4000 киловата ток, които струват 960 евро при един доставчик, да ги закупиш за 692 евро.

През това лято цената на газа в Германия се повиши с 40%. Според изчисленията на потребителския портал Toptarif 350 доставчици са повишили тарифите си с 11,5%.