За да покрие нарастващата нужда от енергийни източници, в Китай се предвижда стоежът на нови тръбопроводи да бъде с наистина голям размах, информира Spiegel. Планира се цялата страна да бъде обвързана в тръбопроводна мрежа.

До 2010 тръбопроводната мрежа в страната трябва да се разшири с 60%, е казал за държавната преса Танг Яли, заместник-ръководител на дъщерното предприятие за изграждане на тръбопроводи на най-големия производител на нефт в Китай PetroChina. Сега тръбопроводната мрежа в страната е шеста по дължина в света и се е разпростряла на 80.000 км. Според плановете към тези трябва да се добавят още 50.000 км.

Ще се провери и възможността за изграждане на втори голям газопровод, който да мине по протежение на цялата страна. Тръбата трябва да свързва богатите на суровини области от Северозападния регион с южните провинции близо до Хонконг, които изживяват икономически бум. Новият газопровод ще струва около € 10 млрд.

Първата голяма тръбопроводна ос от запад на изток е била изградена през 2004 и е един от централните енергийни проекти на страната. Тя свързва северозапада с икономическите центрове на източния бряг.