Клиентите на Овергаз спестиха на атмосферата 500 хиляди тона вредни и парникови емисии през 2011 година. Резултатът се дължи на замяната на твърди и течни горива с по-екологичното, енергоефективно и евтино синьо гориво. Над 24 хиляди тона по-малко са вредните газове и праховите частици, а 476 хиляди тона по-малко е въглеродният диоксид - най- разпространеният парников газ.

Количеството спестени вредни и парникови емисии за 2010 година е 450 хиляди тона, което прави ръст от около 11%. Най-осезаема промяна в качеството на въздуха има в районите, където домакинствата замениха нафтата, дървата и въглищата с газ и индустрията премина към синьото гориво.

Клиентите на „Овергаз Изток" икономисаха най-много емисии на атмосферата - близо 150 хиляди тона. Следват ги газифицираните жители и индустрията в Северна България - 135 хиляди тона, в София - 131 хиляди тона, в Западна - 47 и в Южна България - 37 хиляди тона.

От 2000 година до момента газификацията, извършена от Овергаз, спести близо 3,3 милиона тона емисии на атмосферата - въглероден оксид и диоксид, серни и азотни оксиди, летливи вещества и прах.

Ролята на екологията в устойчивото развитие на икономиката ще бъде един от главните акценти на тазгодишното издание на международния конгрес „Екологични и енергийни основи на устойчивото развитие", който ще се проведе в началото на месец май и е организиран от Овергаз в партньорство с редица интернационални енергийни компании и неправителствени организации.