500 млн. евро кредити може да отпусне Европейската инвестиционна банка за инфраструктурни проекти в София, обяви след завръщането си от Атина зам.-кметът Минко Герджиков, цитиран от Stroitelstvo.bg.

Средствата ще бъдат основно за доизграждането  на метрото до края на район "Младост" при Околовръстния път и до летището, както и за завода за отпадъци.

Ако общината отговори на изискванията за техническа помощ за проектите в инфраструктурата по програмата на ЕС "Джаспърс", и по специално за завода за отпадъци, то тя ще получи пълно финансиране - обяви зам.-кметът Герджиков.

Както е известно, преди дни, те обходиха площадките около София и определиха, че сметището в Суходол е най-подходящото място за строеж на завода.

Подобни проучвания, които доказват тезата на западноевропейските специалисти, са били правени преди повече от 20 години, от  времето преди началото на прехода, както и през 2001-2002 г.

От този период има предложения, както и направени доклади за оценка на въздействието на околната среда.

Според експертите на "Джаспърс" други възможности са бъдещият завод в Перник да поеме и софийския боклук - факт, който ще донесе значителни приходи на съседната община, коментира кметът Борисов, както и площадката в "Кремиковци".

До средата на ноември документацията за кандидатстване пред ЕК ще бъде готова

София подготвя и няколко проекта за доизграждането на пробивите и големите завършващи градските рингове булеварди - бул. "Каблешков" през "Лозенец", пробивите при Сточна гара и "Пирогов", и др.