Загубите на вода в страната варират и средно те са около 60 процента, каза пред журналисти заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.

Той направи коментар по повод утрешния Световен ден на водата. Заместник-министърът откри по-рано в НДК специализираното изложение "Стройко 2000", предаде БТА.

По думите на Симидчиев голяма част от тези загуби са търговски и по тази причина според него това не е реална загуба на природен ресурс. ВиК операторите имат бизнес-планове, в които са поели ангажимент за намаляване на тези загуби при ангажимент за определени инвестиции, припомни заместник-министърът. Той отбеляза, че намаляването на загубите на вода не е само задължение на ВиК операторите, а и на хората.

Симидчиев информира, че се очаква в края на лятото да бъдат готови така наречените мастърпланове за ВиК сектора, в които ще има конкретни разчети за необходимите инвестиции за подобряване на ВиК инфраструктурата на страната. Във всеки случай става дума за милиарди за целия сектор и е ясно, че само част от тези суми ще могат да бъдат покрити със средства от Кохезионния фонд, като все още не е ясно колко ще е този процент - 30, 40, 50, отбеляза Симидчиев. Особено важно е водните оператори в страната да стават все по-ефективни, защото вторият източник са самите те - средствата, които те генерират чрез тарифите, които ние плащаме като ползватели на вода, и това е вторият сериозен генератор на инвестиции в сектора, допълни заместник-министърът.

Той каза, че все още се консултира необходимата сума, която страна ще планира да поиска за еврофинансиране за сектора презследващия програмен период. Цифрите в момента се договарят, няма окончателна сума, колегите от екоминистерството са натоварени с тази задача, добави Симидчиев.

Заместник-министърът каза, че неговото тричленно семейство е намалило разходите на вода от 20 кубически метра на месец на 15 заради пестеливото й използване. Съпругата ми е далеч по-разточителна в ползването на вода, но имаме сериозен напредък. Очевидно моето постоянно мърморене помага и това се отразява на сметката ни за вода, каза Симидчиев.