Българските картодържатели стават все по-активни потребители на безналични плащания - те твърдят, че притежават повече карти и ги използват по-често в сравнение с последните няколко години, показва проучване проведено от MasterCard у нас. Освен това, те имат положителни асоциации за разплащателните карти - за 1/5 от картодържателите първата асоциация за разплащателна карта е „пари, кеш", а 19% я асоциират с широк набор от удобства.

Друга положителна тенденция, очертана от MasterIndex България 2010, е че когато стане въпрос за ПИН кода на разплащателната карта, 88% от картодържателите просто го научават наизуст, 3% го пазят записан в портфейла си, 6% го запаметяват в мобилния си телефон, а 3% използват други начини, зада съхраняват своя ПИН.

Според MasterIndex 2010 българските картодържатели използват своите дебитни карти най-често за закупуване на храна, като половината от анкетираните (50%) посочват това.

В голяма степен картодържателите използват дебитните си карти и за плащане на сметки за домакинството (25%) и закупуване на дрехи (22%). В сравнение с резултатите от изследването през 2010 година, MasterIndex 2009 показа, че повечето покупки с дебитни карти тогава са били правени за закупуване на храна идрехи (50%), кактои за плащане на сметки за домакинството (38%).

Според MasterIndex България 2010, тенденциите свързани с използването на кредитни карти, са подобни, но в по-нисък процент -почти 1/3 от картодържателите - (32%) използват кредитните си карти най-често за закупуване на храна. Сравнително висок е процентът от картодържатели, които използват кредитните си карти и при покупка на дрехи (18%), онлайн пазаруване (17%) и плащане на сметки за дома (17%).

Според резултатите от MasterIndex България 2009 активните картодържатели в България тогава са посочили, че използват кредитните си карти най-вече за пазаруване на храна и дрехи (42%), плащане на сметки за домакинството (25%), пазаруване на бензиностанции (18%). По отношение на онлайн пазаруването през 2009 година само 11% от анкетиранитесазаявили, че използватсвоите кредитни картизаонлайнразплащания.

На въпроса къде биха искали да имат възможност да плащат с карта, но няма ПОС устройства, 29% от картодържателите заявяват, че биха искали да използват разплащателни карти в държавни и общински учреждения, за да плащат своите данъци и такси, а други 28% посочват здравните заведения и институции. От друга страна, 28% от картодържателите никога не са се замисляли за местата, където няма ПОС терминали, но къдетобихаискалидаизползватразплащателникарти.

Къде българите биха искали да имат възможност да плащат с карта, но няма ПОС терминали:

В сравнение с MasterIndex 2010, резултатите от MasterIndex България 2009 показаха, че 35% от картодържателите в България посочват държавни и общински учреждения за плащане на данъци и такси. Други локации без ПОС устройства, посочени от активните картодържатели като места,  където биха искали да имат възможност да плащат с карта според резултатите от MasterIndex Bulgaria 2009, са повече кафенета и ресторанти (според 17% от респондентите, спрямо 14% от запитаните през 2010), както и бензиностанции (16% през 2009, и 11% през 2010).

Според MasterIndex България 2009 около 15% от картодържателите заявяват, че биха искали да плащат с карта на откритипазари, докатопри MasterIndex Bulgaria 2010 10% посочват това. През 2009 година 7% от картодържателите подчертават нуждата от ПОС възможности за плащане в такситата, апрез 2010 година този отговор еп осочен от 6% от респондентите.

Според MasterIndex България 2010 по-голямата част от активните българските картодържатели (72%) също заявяват, че не са променили броя на разплащателните карти, с които разполагат и използват през последните пет години. Но близо 1/4 от анкетираните казват, че сега използват повече на брой карти (23%). На същия въпрос при проучването през 2009 година мнозинството от респондентите (66%) са заявили, че не са променили броя на разплащателните си карти в последните 5 години, 32% са посочили, че използват повече карти спрямо предишните години, а 2% сапризнали, че ползват по-малък брой карти от преди.

През 2010 година 34% от картодържателите заявяват, че предпочитат да използват карти за суми над 20 лева. Средната сума, която картодържателите заявяват, че плащат с дебитна карта, е 135.9 лева, а с кредитна -240.56 лева. Що се отнася до честотата на използване на разплащателни карти, MasterIndex България 2010 показва, че средната честота на употреба на една дебитна карта е 4,5 пътимесечно, асреднатачестота на плащанескредитнакарта - 2,9 пътимесечно.

Според MasterIndex България 2009, 42% от анкетираните картодържатели са използвали разплащателни карти няколко пъти месечно. Един на всеки десет активни картодържатели са заявили, че използват картите си, за да плащат дори и малки сметки - под 20 лева, докато 30% от картодържателите са посочили, че биха използвали картите си по-скоро да плащат за суми, които са по-големи от 20 лева. Средната сума, която през 2009 година активните български картодържатели са заявили, че плащат с дебитни карти е била 131 лева, а с кредитна карта - 243 лева.

По отношение на типа на притежаваните разплащателни карти, MasterIndex България 2010 показва, че 65% от картодържателите в България имат само дебитна карта, 28% имат и дебитна, и кредитна карта, а 7% притежават само кредитна карта. За сравнение, проучването проведено през 2009 г. показа, че 64% от българските картодържатели са били само с дебитна карта, 29% са имали и дебитна и кредитна карта, а 7% сапритежавалисамокредитнакарта.