90 млн лв са похарчили българите в чужбина по време на шестте почивни дни, 1-6 май 2014, съобщи директорът на Института за анализи и оценки в туризма, Румен Драганов. Зад граница са почивали 140 000 българи и са платили средно 550 лв на човек за почивка, каза експертът в ефира на Bulgaria On Air.

Данните на Института за анализи и оценка в туризма показват, че в България в момента пазарът на туристически услуги е много динамичен. Увеличението на пътуванията е било забелязано по Великденските празници и отново - за Гергьовден. Преобладаващият избор е бил Гърция.

Българските хотелиери и ресторантьори трябва да си направят изводите, каза Румен Драганов. Българският турист има пари и цел - добро обслужване и добра храна, добри условия за почивка. Подобни условия се откриват в съседна Гърция. Тези 140 000 българи отидоха в Гърция и защото у нас нямаше достатъчно отворени хотели и ресторанти по това време. Съвсем малка част от хотелите по Черноморието са отворени в началото на май- съобщи Драганов.
На 1 май се откри летният туристически сезон в Крим въпреки извънредната ситуация, а у нас още не знаем кога ще стане това, каза Драганов.
Рисковете за летния сезон представлява ситуацията в Украйна, както и въпросът с кадрите за сезонна работа.

"Това е проблем, който винаги е съществувал и не става въпрос за хора, които да работят, а за професионалисти с високо качество на труда. Българският туризъм е асиметричен и търси кадри между 1 юни и 30 септември. В голямата си част кадри се търсят за около месец и половина. Това не ни позволява да говорим за специалисти, които да могат добре да си изпълняват работата, защото няма тренинга на по-дълготрайна заетост", добави още Драганов.

По-малко румънски туристи спрямо миналата година са избрали България за туристическа дестинация през почивните дни. Това заяви Бронислав Денев, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси - Букурещ . Според него причините са били предимно две. Първата е, че тази година техните почивни дни са били са четири, а втората е лошото време.

Бронислав Денев подчерта, че на 5 май от България към Румъния са преминали 3600 автомобила и около 76 автобуса.

През летния сезон се очаква около 1 млн. румънци да посетят българското Черноморие и планини, отбеляза Денев. По негови думи предпочитаните туристически пакети за седма поредна година ще бъде All Inclusive.

Денев заяви, че ако българския туристически бранш иска да задържи румънците, трябва да бъдат още по-гостоприемни, да им се предлагат нови услуги и да бъдат по-изобретателни.