Близо 90 на сто от болничните и общински асансьори у нас са изправни. Това сочи проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), цитирана от БНР.

След инспекцията и констатираните несъответствия са издадени 48 заповеди за спиране на експлоатация на 48 асансьори в цялата страна.

Като най-чести неизправности и нарушения са отчетени износени носещи въжета, спукани стъкла на шахтени врати, неизправна звукова сигнализация и др.

Експертите от ДАМТН посочват, че болничните и общински асансьори са в добро техническо състояние въпреки дългогодишната им експлоатация, като някои от тях са на повече от 25 години.

News.bg припомня, че през миналата година у нас станаха няколко тежки инцидента с асансьори. През март четири бременни жени бяха приети по спешност във ВМА с тежки травми, след като асансьор пропадна в "Майчин дом" от седмия до първия етаж. В столичния квартал "Гео Милев" 44-годишен мъж пропадна в асансьорна шахта и бе приет в "Пирогов" с мозъчно сътресение и счупени ребра.