Вече 967 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството да бъдат освободени от длъжност, съобщиха от холдинга. По този начин те си осигуряват получаването на шест брутни работни заплати.

Възможността за доброволно напускане на системата на БДЖ е една от допълнителните мерки, които ръководството на компанията предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 - 24 млн. лв. годишно.

Късно снощи е постигнато споразумение между ръководството на БДЖ и стачните комитети в товарните превози. Днес в това подделение на дружеството няма стачкуващи, за разлика от пътническите превози.

До стачката се стигна, след като на 4 ноември от ръководството на БДЖ обявиха поредица от мерки за оздравяване на компанията. Сред тях са намаляване на персонала с над 2000 служители, повишаване на цените на билетите, намаляване на броя влакове в движение, като това няма да доведе до закриване на линии, както и приватизация на „Товарни превози" и продажба на неоперативни активи.