Във връзка с изменения в организацията на сегментите на "Неофициален пазар на акции" и решенията взети на заседание на СД на БФБ-София АД от 11.12.2008 г., относно промяна в Правилника за дейността на БФБ-София АД, съгласно които считано от 01.07.2009 г. се премахва сегментацията на този пазар, като всички търгувани на него емисии до тази дата ще продължат да се търгуват на „Неофициален пазар на акции".

Всички емисии, които към 30.06.2009 г. не отговарят на минималните критерии за търговия на „Неофициален пазар на акции", а именно средномесечният оборот с емисията през последните 3 (три) месеца да е не по-малко от 4 000 (четири хиляди) лева и средномесечният брой сделки през последните 3 (три) месеца да е не по-малко от 5 (пет) сделки, ще бъдат поставени под наблюдение за срок от 3 (три) месеца.

Ако след изтичането на този срок, дадена емисия не отговаря на горните минимални изисквания, регистрацията й на Борсата ще бъде прекратена, без това да се отрази на публичния статут на емитента. След отпадането си, акциите на компанията ще имат възможност да се търгуват само на нерегулиран пазар.

В случай, че дружеството има сключен договор с маркет-мейкър по реда на Правилника за дейността на Борсата, регистрацията му няма да бъде прекратявана, дори и да не отговаря на минималните критерии.

Кой би бил поставен под наблюдение, ако днес бе дата 01 юли 2009г.?

Към днешна дата на "Неофициален пазар" на БФБ се търгуват общо 379 емисии акции. От тях с акциите на 16 компании въобще не са се сключвали сделки.

Ако сложим границата давност от три месеца назад, според новите условия за принадлежност на Неофициален пазар, към тях биха се присъединили акциите на още 139 публични компании.

Тези компании, с чийто акции все пак са се сключвали сделки, но не покриват минимума заложен в новите правила на БФБ са още 62 емисии акции.

Или в обобщение ако днес бе 30 юни, то под наблюдение на зоркото око на регулаторния ни орган, биха попаднали емисиите на 217 публични компании, или 57.26% от емисиите акции на Неофициален пазар на БФБ. Тези емисии представляват 38.61% от всички активни регистрирани емисии на БФБ.

В момента българският фондов пазар е в криза, със силно намалели брой сделки и обороти, като цените на родните ни акции са с плътен тренд "надолу", така че за честта да се търгуват на БФБ, трябва да се потрудят или самите компании, или инвеститорите. БФБ КАЗА!