Акцизът върху газьола и керосина ще бъде увеличен за следващата година, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде БТА. Ставката и за двете горива скача от 615 на 630 лв. за 1000 литра.

Депутатите гласуваха акцизна ставка за природния газ като моторно гориво от 0,85 лева за 1 гигаджаул вместо досегашната нулева ставка. Няма да се облага с акциз природният газ, използван за битови нужди по смисъла на Закона за енергетиката. Акцизът за природен газ, използван за отопление, за потребители на природен газ за стопански нужди по смисъла на Закона за енергетиката, ще бъде 0,10 лева за гигаджаул.

Няма изменение в параметрите между двете четения в закона, който бе приоет на първо четене на 15 ноември. Най-голям спор тогава предизвикаха ставките за газта за стопански нужди и моторното гориво. Според първоначалното предложение на Министерството на финансите, през 2012 г. трябваше да има акцизна ставка от 1.70 лева за гигаджаул за природния газ за моторно гориво и 0.20 лева за гигаджаул природен газ, използван за отопление. Впоследствие премиерът Борисов поиска да се отложи въвеждането на акциза, както е по договорения график с ЕС.

Депутатите намалиха акциза за бира, внасяна у нас от независими малки пивоварни, регистрирани на територията на друга държава-член на ЕС. Според мотивите на правителството, изтъкнати на първото четене на промените, така се създава възможност за еднакво прилагане на намалената ставка за бира, произведена от "независима малка пивоварна", без оглед на това, дали тя се намира на територията на страната или на Общността. Ставката е 0,75 лева за 1 хектолитър на градус Плато.

Според приетите от парламнета поправки собственици или наематели на специализирани малки обекти за дестилиране, предназначени за производство на ракия (пунктове за изваряване на ракия), могат да бъдат лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, както и на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.