Отмяна на акциза на автомобили предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, обсъдени днес от парламента на първо четене.

Измененията са във връзка с писмо на ЕК за откриване на процедура по нарушения.

Причината са, че при облагането с акциз на моторните превозни средства, както е предвидено в Закона за акцизите и данъчните складове, не се взема предвид амортизацията на употребяваните автомобили, които се внасят от други страни членки.

В края на април бюджетната комисия към парламента одобри промените и ги внесе в пленарна зала.

Важен проблем е и че България не спазва еврозаконодателството за акцизите и събира много по-висок налог за употребяваните коли, отколкото за новите. Понякога разликата е над 5 пъти, твърдят от Асоциацията на вносителите на автомобили. Собственикът на нов автомобил с мощност 130 киловата например трябва да плати акциз от 1600 лв. Ако колата е втора ръка, ще трябва да внесе в митниците 4550 лв.

При сега действащото законодателство за автомобили до 120 киловата(163 кс) не се дължи акциз. За автомобили от 120 до 150 киловатасе дължи акциз - 35 лева за всеки киловат. За автомобили над 150 kw се дължи акциз - 60 лева за всеки киловат.

За нови автомобили акциз се дължи когато са над 120kw като се заплаща единствено за разликата между мощността и 120 киловата, например за автомобил 130 киловата се дължат - 130 - 120 = 10kw, като акцизът е 90 лева за всеки киловат над 120 + 700 лева или общо 1600 лв.

Освен това има разлика в данъка между коли, купени у нас, и в държавите от ЕС. За автомобил с мощност 121 киловата например, продаден в България като нов в началото на 2008 г., при последващата продажба в края на 2008 г. вече като употребяван се дължи акциз от 790 лв. Ако същата кола обаче е купена като нова в Германия и после е продадена в България като употребявана, налогът е 4235 лв.
Европейското законодателство не допуска подобни разминавания и срещу България тече дело в Съда на Европейските общности.

Предвижда се акцизът да бъде заменено то екотакса, като нейното въвеждане е в процес на уточняване