На 9 март 2012 г. в района на курортен комплекс Боровец е проведена операция на отдел „Митническо Разузнаване и Разследване" при Митница Столична, по време на която са извършени проверки на заведения за хранене, увеселителни заведения и хотели. В хода на операцията е установено, че в част от заведенията се предлага и сервира на клиентите наливен алкохол, предлаган като уиски, водка и ракия, за който няма документи, доказващи заплащането на дължимия акциз, съобщиха от агенцзия "Митнтици".

Освен нарушението на ЗАДС, който забранява предлагането и държането на наливен алкохол в заведения, се констатира, че откритите количества алкохол са с неясен произход и най-вероятно са вредни за здравето. От извършени общо десет проверки, при четири са констатирани нарушения на акцизното законодателство. Освен неплащането на акциз, нарушителите избягват и облагането с данък печалба за наливния алкохол.
При проверката на митническите служители в курорта са задържани 75 литра наливен алкохол и 34 кутии цигари без бандерол.

Според инспекторите откритият алкохол може да бъде купен на черния пазар за около 250 лева, а да бъде продаден на измамените клиенти като 1 500 питиета, които при средна за курорта цена от пет лева са равни на 7 500 лева. Естествено, сумата не се отразява в счетоводните документи.

Анализа на проверяващите показва, че предлагането на наливен вместо марков алкохол в курорта не само ощетява държавния бюджет, но заради рисковете за здравето на туристите накърнява имиджа на комплекса сред българските и чуждестранни почитатели на зимните спортове.

Проведената операция е четвърта подред и е част от превантивната дейност, която митническите органи извършват от началото на активния туристически сезон на територията на зимния курорт, като при предишните проверки също има констатирани нарушения на акцизното законодателство, за които са съставени актове за установяване на административни нарушения.