За трета поредна година анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank публикуват своите годишни прогнози за глобалната икономика и най-популярните активи като злато, петрол и акции. Експертите на ЕЛАНА Трейдинг включват и своите очаквания за българската икономика и за българския фондов пазар.

В годишната си прогноза за 2011 г. анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank заложиха положително начало за глобалната икономика и забавяне през втората половина на периода. Данните потвърдиха очакванията за намаление на бизнес активността вследствие на отминаващия ефект от монетарната политика в САЩ и свиването на кредитирането в Европа поради дълговата криза.

Както 2011 г. беше годината на спекулантите, така и 2012 г. ще поддържа благоприятна среда за тях поради бавното глобалното икономическо възстановяване. Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" на ЕЛАНА Трейдинг, отбелязва: "Можем да кажем, че 2012 е годината на трудните решения, тъй като забавянето в реформите и покриването на дълговете вече се забави прекалено дълго и трябва да се подготвим за сериозни структурни и пазарни промени в Европа, където проблемите с държавните бюджети ще продължат да бъдат акцент в новините през цялата година." Специалистите от Saxo Bank също смятат, че 2012 г. ще донесе превратни промени в глобалната икономика, като смятат, че оптимистичната нотка въпреки проблемите е възможността светът да тръгне вече в правилната посока. И двата екипа от експерти очакват нулев растеж за еврозоната и по-добро представяне за САЩ. От Saxo Bank изчисляват 2% ръст за САЩ и ускоряване на инфлацията в развитите страни до около 2%.

За макроикономическата картина на България анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг отбелязват, че икономическата ситуация ще започне да се подобрява през 2012 г., благодарение на постепенното възстановяване на европейската икономика и възможното повишаване на доходите у нас. Цветослав Цачев посочва, че инвестициите ще доведат до подобрение на производителността на икономиката, а потреблението на стоки с дълготрайна употреба ще започне да се повишава осезаемо. Натрупването на спестявания ще окаже натиск надолу върху лихвените проценти по депозити и кредити, като постепенно ще се връща търсенето на рискови активи. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че ще видим умерен ръст на износа и стабилизиране на пазара на труда. Секторът на услугите ще продължи да повишава цените, но останалите групи стоки, включително и храните ще поскъпват по-слабо.

За Българската фондова борса (БФБ) анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг отбелязват, че тя трудно намира катализатор, с който да отчете напредък през 2012 г. Местните инвеститори не виждат перспектива пред развитието на капиталовия пазар, защото акциите не донесоха печалби през последните години на кризата. За чуждестранните инвеститори БФБ е неудобен пазар поради твърде слабата ликвидност. Засега първият опит на листване на държавни дялове през 2011 г. не даде очакван резултат за пазара и е много възможно да се очаква същото и със следващите опити. Икономическата несигурност е причината инвеститорите да не гледат към рискови активи. При цялостна стабилизация и оптимистична перспектива за икономиката инвеститорите ще започнат да търсят по-рискови възможности и тогава могат да се върнат на българския фондов пазар. Прогнозата на анализаторите е за 350 - 400 пункта стойност на SOFIX в края на 2012 г.

Щатският долар ще остане силен, еврото – под тежестта на проблемите в еврозоната

И двата екипа анализатори са единодушни, че еврото ще продължи да страда от ситуацията в Европа, а щатският долар ще бъде подкрепен от позитивните новини за американската икономика. Анализаторите на Saxo Bank виждат като най-вероятен сценарий Европейската централна банка да осигури ликвидност, с което да успокои кризата за известно време. Но посочват, че в крайна сметка за доверието на пазарите е важна политическата стабилност, така че за засилване на еврото ще са необходими ясни политически решения за еврозоната. Те очакват пик на кризата в ЕС през първото тримесечие на годината. Експертите на ЕЛАНА Трейдинг очакват EUR/USD да приключи годината в диапазона между 1.20 и 1.25 (1.56 лв. – 1.62 лв.), като добавят, че през следващите месеци ще има подходящи равнища за продажби на евро, а впоследствие валутата ще тества равнищата между 1.16 и 1.19 спрямо долара, които бяха дъната от 2005 и 2010 г. Подходящи инвестиционни идеи за годината са също покупка на борсово-търгуем фонд, свързан с доларов индекс, както и инвестиции в доларови активи без хеджиране на валутния риск.

Златото все още е спекулация, а не инвестиция

Златото направи много важен връх през септември 2011 г., като корекцията след него не е приключила за три месеца. За анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг възможният сценарий за 2012 г. е повторение на поведението на ценния метал от 2008 г., когато имаше корекция от 30% в разстояние на 7 месеца. Цветослав Цачев посочва: "Считаме за напълно възможно да видим цени от 1400 долара за тройунция през второто тримесечие на годината, където при благоприятни фундаментални фактори вече може да се говори за покупки на ценния метал и за последващ период на растеж." Експертите от Saxo Bank също смятат, че факторите за поскъпване на златото ще се върнат след корекцията и че цената му ще се придвижи към 1800 долара за тройунция през първото тримесечие. От ЕЛАНА Трейдинг посочват като подходяща инвестиционна идея покупката на борсово-търгуеми фондове от акции на компании от добивната промишленост при продължаване на спада на цената на металите.

Краткотрайни корекции и умерено поскъпване на петрола

Анализаторите и от двата екипа смятат, че икономическите рискове пред цената на петрола не са за пренебрегване, но слабият глобален растеж ще продължи да подкрепя поскъпването й. Динамиката в цената ще се запази, защото геополитическото напрежение в момента е много голямо. От ЕЛАНА Трейдинг прогнозират цена от 115 долара за барел в края на 2012 г., а от Saxo Bank считат, че ще се движи около 100 долара през първото тримесечие и ще има поскъпване през годината. Подходящи инвестиционни идеи са покупка на борсово-търгуеми фондове, свързани с акции на компании от петролната индустрия или пък търговия с договори за разлика върху петрол в диапазона USD 90-USD 120.

Корекции при американските акции и възможност за покупки през годината

Очакваният ръст на печалбите на международните корпорации стана факт, но потенциалът за повишение на индексите е сравнително умерен, посочват анализаторите от двете институции. Специалистите от Saxo Bank очакват корекция при американските акции през първата половина на годината заради политическите и икономическите събития в Европа, но тя няма да бъде дълбока, защото пазарите вече са взели предвид ниския икономически растеж и задълбочени проблеми в ЕС. Прогнозата на ЕЛАНА Трейдинг за индекса S&P 500 в края на 2012 г. е 1400-1500 пункта, а на Saxo Bank – 1215 пункта. Цветослав Цачев посочва: "Най-удачният вариант за инвестиции е покупки на акции след всяка корекция на пазара от 10-15%."