Междуарабската организация по туризъм и саудитската инвестиционна компания Siraj Capital подписаха в Джид съглашение за създаване на Арабска туристическа банка с начален капитал $2 млрд., съобщава общоарабският вестник „Аш-Шарк ал-Аусат", на който се позовава РИА Новости.

По информацията на арабите, банката ще открие филиали във всички страни, влизащи в Лигата на арабските държави. 60% от акциите ще бъдат предоставени на публична подписка, а 40% ще си запазят учредителите на банката.

В бъдеще банката възнамерява да създаде редица инвестиционни фондове за развитие на туристическата индустрия в арабския свят. Предполагаемият обем капиталови вложения ще състави $4 млрд., казва се в съобщението.

Очаква се, че създаването на банката ще отвори вратите за нови инвестиции в най-слабо развитите страни на региона.

В стартирането на новия проект са взели участие министърът на туризма на Ливан, генералният секретар на висшата комисия по туризъм на Саудитска Арабия, помощникът на генералния секретар на Лигата на арабските страни по икономическите въпроси.

Специалистите по туризъм, присъствали на церемонията, са отбелязали нуждата от капиталови вложения в туристическата сфера и увеличение във финансирането на строителството на туристически обекти за оптималното използване на природните и климатически особености на арабския свят.

По тяхно мнение туристическият сектор трябва да способства за постигане на стабилен икономически ръст в арабския свят и да стане конкурентноспособен на световно равнище.