Медодобивният комбинат край Панагюрище "Асарел Медет", мобилният оператор „Глобул" и рудникът „Елаците мед" са трите компании с най-добри екологични проекти, реализирани през тази година. Те получиха наградите си на официална церемония от министрите на екологията, финансите и икономиката Нона Караджова, Симеон Дянков и Делян Добрев от кампанията "Зелена България", финансирана по оперативна програма "Околна среда", съобщи прес службата на МОСВ.

В конкурса са участвали 30 компании, като след съответната оценка са класирани в категориите за голям, среден и малък бизнес по три от екопроектите.

Панагюрският комбинат получи отличието за програмата за залесяване и за ликвидиране на стари сметища. На второ място в класацията е "Глобул" с проекта си "Глобул Грийн", а на трето "Елаците Мед" с програма за залесяване.

Победителите в категорията среден бизнес са козметичната компания "Арома", "Вест ТВ8VTV" и печатницата "Мултипринт".

Първо място в категорията за малък бизнес е била присъдена на дружеството с ограничена отговорност "Роел 98"за подпомагане на дейността на организацията WWF по опазване и възстановяване на гори в десет природни парка.

На церемонията беше връчена и една специална награда - на пловдивската болница УМБАЛ „Свети Георги", за изграждане на паркови пространства.

Кампанията „Зелена България" ще продължи до края на годината в още две категории - най-активна община и най-зелен град.

Министър Караджова обяви пред журналисти, че на последното си заседание Управителният съвет на ПУДООС е гласувал 300 хиляди лева награден фонд, с които МОСВ ще обяви зелен приз и за медии за техни собствени кампании, насочени към повишаване на екологичната култура на българите.