Съветът на директорите на Националната електрическа компания ще предостави пълна информация за избора на руската компания „ Атомстройекспорт " за строеж на АЕЦ „ Белене ", съобщиха от НЕК.

НЕК ще представят пълните финансови параметри и мотивация за избора си днес, като според руските медии офертата за атомната ни електроцентрала е около 2 млрд. долара.

Припомняме, че офертата беше подобрена и цената занижена поискане на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Това означава, че руснаците ще строя АЕЦ "Белене" за сума по-ниска от 2 млрд. дол.

Компанията ще изгражда два 1000 мегаватови блока с леководни реактори на площадката в Белене. Офертата на кандидата „Шкода Алианс" беше класирана на второ място.

Работата на комисията за оценка на заявленията и офертите на кандидатите продължи 17 месеца.

При анализа на представените над 62 000 страници офертна документация бяха формулирани общо 1580 писмени въпроси към кандидатите, на които своевременно бяха представени отговори и от двамата кандидати, съобщават от НЕК.

Преимущества на избрания вариант, са най-високата степен на безопасност, дългият проектен ресурс на блоковете (60 години), по-малък риск от непредвидено удължаване на графика за строителство, усложнения с лицензирането и ранна необходимост от модернизации, свързани с безопасността, както и най-добре приетият в Европейския съюз ВВР-модел на реактор от трето поколение.

Руснаците представиха няколкото варианта за изграждане на АЕЦ "Белене" в рамките, на които изграждането на първи блок се планира да стане за 6 години след началото на работите, а втори - след 7 години.

"Атомстройекспорт" ЗАД предложиха активно сътрудничество с водещи европейски компании, които ще монтират в централата значително по обем съвременно оборудване, в това число и изключително важни за работата на АЕЦ системи - автоматизирана система за управление (СКУ), електротехническо оборудване, системи за вентилация и климатизация, както и усъвършенствани системи за безопасност.

Според предварителните уговорки участието на български организации в проекта ще бъде повече от 30%.

В същото време чехите от "Шкода" ще решат дали да обжалват избора на "Атомстройекспорт", казаха за Mediapool от "Шкода Алианс". Те имат право да обжалват решението на НЕК пред Комисията за защита на конкуренция и тричленен състав на Висшия административен съд.