Руската компания „Атомстройекспорт", която е почти сигурният победител в конкурса за строителството на АЕЦ „Белене", ще пусне през септември 2007 г енергоблок в Атомната електроцентрала „Бушер" в Иран.

Русия и Иран подписаха допълнителен протокол за пусковия срок на енергоблока, съобщи днес президента на „Атомстройекспорт " Сергей Шматко.

ИТАР-ТАСС съобщава, че документът указва през март идната година да се заложи горивото, технически пускът на енергоблока да е през септември, а реално да заработи през ноември 2007 г.  

Двете страни заявяват, че след като за последните 6 месеца значително са сближили позициите си, темпото  на работата се е повишило и пусковите срокове могат да бъдат съкратени още.

Руската компания има апетити и към китайска атомна централа, която вече изгради 1-вия си енергоблок през май месец т.г., с помощта на руски специалисти.

„Атомстройекспорт" смята да се включи в търга за построяването 3-ти 4 -ти енергоблок на Тянванската АЕЦ в Източен Китай. Там се използват усъвършенстваните руски ядрени реактори ВВЭР-1000, каквито (в по-стара версия), ползва и нашият АЕЦ Козлодуй.