Правителството на Австрия представи новия си закон за зелената енергия, съгласно който преференциалните тарифи за изкупуване на ток от фотоволтаични централи над 500 KWP ще бъдат премахнати. Междувременно се създава и нова структура за подкрепа за изграждане на интегрирани и покривни соларни системи , информира GreenTech.bg.

От 19 септември фотоволтаичните централи над 500 KWP няма да получават финансиране.

Според правителството, фотоволтаиците в Австрия „процъфтяват", което се дължи на настоящата програма за финансиране. Макар че това е положително, кабинетът смята, че трябва да се въведе нова рамка, която да попречи наличните средства за стимулиране да отидат в ръцете на шепа големи оператори.

Затова тарифите за фотоволтаични системи над 500 KWP са напълно премахнати. В същото време в бъдеще изграждането на интегрирани и покривни системи ще носи комбинация от инвестиционни субсидии и преференциални тарифи, така че „по-малко заможните граждани да имат възможност да изградят фотоволтаична система".

През втората половина на 2012 г. тарифата беше 0,197 евро, предоставяна в комбинация със субсидия в размер на 30% от разходите за инвестицията, но не повече от 200 евро за киловат.

Заради глобалния спад на цените на фотоволтаични модули и други планирани намаления на разходите, тарифата ще бъде намалена до 0.1812 евроцента, плюс инвестиционна субсидия, която се равнява на 0.2020 евроцента, през 2013 година.
За наземните системи до 500 KWP тарифите бяха намалени с 10%. Затова през 2H 2012 те ще носят по 0.1843 евроцента за киловатчас, а през 2013 г. - по 0.1659 евроцента / кВтч.

Като цяло правителството е увеличило годишно финансиране за нови инсталации за възобновяема енергия до 50 милиона евро. Вземайки предвид технологичното развитие и за насърчаване на стимулите за рнаучно-изследователска дейност, финансирането ще намалява годишно с по 1 млн. евро, за да достигне 40 милиона евро до 2022 година.