Австрийската компания EVN оповести днес дългосрочните си планове за България.

По данни на австрийският "Der Standart" компанията има намерение да инвестира в преработка на отпадъци, газоразпределението, водоснабдяването, покупката и строителството на електроцентрали. Това съобщи Stefan Szyszkowitz - ръководител на българското поделение на компанията.

EVN е мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора,. Преценяват се възможностите за строеж на заводи за рециклиране на отпадъци там.

Компанията планира да стъпи на пазара на природен газ, въпреки че на два пъти не сполучи в получаването на лиценз за района на южна и западна България.

Плановете за водния сектор предвиждат купуване на дружества в Стара Загора, Бургас и Пловдив.

EVN смята да придобие топлофикационните дружества в Пловдив и Русе, както и да участва в рехабилитацията на централи в района на "Марица - Изток", съвместно с други фирми.

Както money.bg съобщи по-рано днес, австрийското дружество планира да инвестира между 80 и 100 млн. евро през следващите три години в проекти в България и Македония, като в тази сума не са включени евентуални инвестиции в топлоелектрически централи от региона.