България е най-тъжното място в света, ако вземем предвид връзката между доходите на глава от населението и задоволството от живота. Това пише "Икономист" в статия, озаглавена "Богатите, бедните и България".

Списанието се опитва да развенчае популярния мит, че парите не могат да ни купят щастие като се опира на нови изследвания. Американските изследователи Бетси Стивънсън и Джъстин Уълфърс от университета в Пенсилвания са събрали информация за въздействието на доходите върху щастието от почти всички места по света и са групирали тези държави в 10-пунктова скала.

Учените са установили, че западноевропейците и северноамериканците са близо едни до други, макар че има и аномалии като учудващо унилите португалци, отбелязва "Икономист".

Хонконг и Дания, например, имат сходни доходи на глава от населението при паритетна покупателна способност, но задоволството от живота на хонконгците е 5,5, а на датчаните - 8 по десетстепенната скала.

От класацията се вижда, че латиноамериканците са радостни, жителите на бившите съветски републики са забележително окаяни, а България е най-тъжното място на света според доходите на глава от населението, заключава "Икономист".