България е на 16-то място в света с 1000 тона годишно производство на орехи. Това каза гл. ас. д-р Стефан Гандев от Института по овощарство в Пловдив, по време на информационна среща на тема "Отглеждането на орехи" в Пазарджик, предаде радио "Фокус" - Пазарджик.
Водещи в производството на орехи са Китай, САЩ, Иран и Турция. В тези страни средният добив от декар е между 195 и 333 килограма от декар, а в нашата страна средният добив от декар е от 30 до 100 килограма от декар. Основната причина за разликата в добивите е начина на плододаване, посочи Гандев.
Той уточни, че най-добър е латералния начин, а най-ниски са добивите при терминалния, тъй като плодовете са само по върха на клоните. На срещата присъстваха земеделски производители от Пазарджишко, които отглеждат черупкови видове - орехи и лешници, производители на други овощни видове, собственици за разсадници, които имаха възможност да се запознаят със съвременните концепции при размножаването и отглеждането на орехи и с болестите и неприятелите по ореха.