България е поставена на 60-то място по икономическа свобода в света въз основа на индекса за 2013 г. на института Херитидж Фондейшън, базиран във Вашингтон, съобщава БГНЕС.

Страната ни е на 29-то място от 43 страни в Европа и общият й резултат от 65 точки е над средното за света, но под средното за региона. Институтът критикува България заради ширещата се корупция, като по този показател представянето на страната ни се е влошило с 3,0 точки спрямо миналата година. Отстъпление е констатирано и по показателите свобода на работната ръка с минус 9,4 точки и свобода на търговията с минус 0,3 точки. Не са констатирани промени в представянето спрямо миналата година в областта на правата върху собствеността, инвестиционната и финансовата свобода. Институтът отбелязва напредък по показателите фискална свобода (+0,4 точки), държавни разходи (+13,9 точки), свобода за бизнес (+0,9 точки) и валутна свобода (+0,8 точки).

Херитидж Фондейшън пише, че повишаването на общия рейтинг на България с 0,3 точки се дължи на подобрения в управлението на държавните разходи, които компенсират намаляването на свободата от корупция и свободата на работната ръка. Институтът допълва, че въпреки трудната глобална икономическа среда, която забави икономическия растеж в последните години, България е запазила силен импулс в либерализирането на икономическата дейност и същевременно е предприела стъпки за възстановяване на фискалната дисциплина. Държавният дълг и публичният дефицит остават сред най-ниските в региона, а плоският и корпоративният данък са много конкурентоспособни.

Политиката на отворен пазар стимулира притока на търговия и инвестиции. Полагат се усилия за съживяване на блокирания приватизационен процес, отбелязва Херитидж Фондейшън.

Институтът обаче предупреждава, че са необходими трайни усилия за реформи, за да се заздравят основите на икономическата свобода и да се гарантира жизнено икономическо развитие в бъдеще. Съдебната система остава неефективна и уязвима към политическа намеса, а ширещата се корупция продължава да предизвиква безпокойство, отбелязва Херитидж Фондейшън.

България е поставена съответно на 94-то и 84-то място в света по права върху собствеността и свобода от корупция съответно с 30,0 и 33,0 точки. Институтът пише, че слабо се спазват конституционните разпоредби относно правата върху собствеността и независимостта на съдебната система. Съдебната система не прилага ефективно правата върху собствеността, а непоследователното прилагане на законите обезкуражава частните инвестиции. Създадената от правителството през 2011 г. агенция за борба с корупцията (БОРКОР) не извършва дейност. Корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност са заплаха за сигурността по границите, отбелязва институтът.

Страната ни е класирана на 13-то място по фискална свобода и на 97-о място по държавни разходи съответно с 94,0 и 64,2 точки. Данъкът върху доходите и корпоративният данък са 10%. Общата данъчна тежест се равнява на около 20% от общия вътрешен доход. Държавните разходи съставляват 34,6% от общия БВП, но дефицитите достигнаха 2,1% от БВП. Държавният дълг остава доста нисък, около 17% от БВП, пише Херитидж Фондейшън.

Институтът поставя България на 11-то място по свобода на търговията с 86,8 точки, на 79-то място по инвестиционна свобода с 55,0 точки и на 40-то място по финансова свобода с 60,0 точки. Той отбелязва, че чуждестранните и местните инвеститори са равнопоставени, но своеволната бюрокрация е пречка за по-динамични инвестиционни потоци. Финансовият сектор остава стабилен и добре капитализиран. Приватизацията на държавни банки завърши, а кредитите като цяло се отпускат въз основа на пазарните принципи, заключава Херитидж Фондейшън.

Хонконг остава най-свободното място за правене на бизнес, а в топ десет са поставени още Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария, Канада, Чили, Мавритания, Дания и САЩ. От големите икономики в Европа Великобритания е поставена на 14-то място, Германия е на 19-то, а Франция е едва на 62-ро. Непосредствено преди България са северната ни съседка Румъния и Албания. В Македония също е по-лесно да се прави бизнес, отколкото в България, сочи индексът на Херитидж Фондейшън. От съседите ни на Балканите Гърция и Сърбия са далеч назад, съответно на 117-то и 94-то място. На дъното на класацията са Северна Корея, Куба, Зимбабве и Венецуела.