В близките 50-100 години страната ни няма да чувства недостиг на минерални суровини. Дори напротив - засилените геоложки проучвания в последно време показват големи перспективи за добив на нефт и газ. Това заяви инж. Лъчезар Цоцорков, председател на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара и изпълнителен директор на „Асарел Медет" в интервю за радио Дарик.

По думите му минно-суровинната индустрия е една от малкото, които в икономическата криза бележи възход. През 2011 г. производството в този сектор се е увеличило с 13% спрямо 2010-а. Най-голям е ръстът при твърдите горива - подотрасъл въгледобив.

Повишение има и при металните полезни изкопаеми . По-малко са темповете на растеж при скалнооблицовъчните производства и при добива на строителни материали.

Според Цоцорков при новите европейски директиви, които вече няколко години България имплементира в своето законодателство, една от най-важните от тях е директивата за минните отпадъци, тя вече беше имплементирана в българското законодателство. Всички други изисквания, без директивата по опазване на околната среда, вече са имплементирани в българското законодателство.