Българските курорти са от най-евтините и предлагат едни от най-изгодните условия в Европа като съотношение между цена и предлагани услуги. Това заяви пред агенция „Фокус" Игнат Арсенов - директор на Европейски потребителски център-България. Той се позова на проучване на центъра върху разликите в цените и инфраструктурата на ски курортите в Европа.

Мрежата от Европейски потребителски центрове направи проучване на ски курортите, в което попадат над 400 зимни курорта в цяла Европа.

Българският курорт Чепеларе е на 3-то място в най-разпространената категория ски писти - от 11 км до 25 км, посочи Игнат Арсенов. „Пред Чепеларе се намират два курорта - от Словакия и от Чехия, като те предлагат двойно по-къси писти. Въпреки това, те попадат в тази категория и цените са малко по-ниски от нашия курорт", заяви Арсенов.

В категорията от 51 км до 100 км на първо място е Банско - най-евтиният курорт в тази категория от всички изследвани 400, допълни той.

Анелия Генова, директор на дирекция "Маркетинг, реклама и информация в туризма" в МИЕТ, изрази надеждата си тези данни да отговарят абсолютно на истината. Пред БНТ тя допълни, че състоянието на услугите е все по-добро и цитира и други изследвания, които доказват положителната тенденция.

Всяка година виждаме прогрес в състоянието на пистите и инфраструктурата за ски туризъм. Не бих могла да кажа дали ще се увеличават цените на ски картите през настоящия сезон, каза обаче Генова.

По думите й курортите работят по създаването на все по-гъвкави варианти за пакети и карти, с което да са по-атрактивни за потребителите.

За да може човек да има безоблачна бяла приказка като почивка през зимата, той трябва да проучи предварително мястото, което е определил за отдих, коментира Генова.

Не трябва обаче да гледаме само цената. Необходимо е да сме изключително внимателни, защото прекалено ниската цена може да крие много рискове, посочват експертите.