Надеждите на Москва, че кризата ще даде възможност за експанзия на руския капитал зад граница и на първо място в страните от ОНД започват да се сбъдват, пише „Независимая газета". Вчера Националната банка на Казахстан заяви за готовността си да продаде на руския Сбербанк пакет акции от най-голямата в Казахстан банка БТА Банк. Според експерти това е показателно за безизходицата, в която е изпаднала Астана, принудена да предлага за продан на чужденци стратегическите си активи. Банковата система на Казахстан е на границата на катастрофата, а националната валута тенге стои пред мащабна девалвация.

Вчера се разбра, че най-голямата в Казахстан банка БТА е на границата на фалита и държавата е принудена да я национализира. Казахстан в лицето на суверенния фонд „Самрук - Казина" е изкупил 78.14% от акциите на проблемната банка. Казахският банков гигант към третото тримесечие на 2008 г. е разполагал с активи за 3.671 трилиона тенге, което се равнява на повече от 30 милиарда долара на САЩ. Кредитният портфейл на БТА е 23.5 млрд. долара.

На заседанието на правителството на Казахстан, на което е взето решение за правителственото изкупуване на акции, е присъствал и представител на Сбербанк, казал е гуверньорът на централната банка на Казахстан Григорий Марченко. Преговори за препродажбата на БТА се водят със Сбербанк, но ако има други предложения от заинтересувани банки, с тях също ще се водят преговори.

Не е ясно дали Сбербанк има сериозни намерения, и ако да - за покупката на какъв дял от БТА. Това също ще е предмет на обсъждане, посочил е казахският централен банкер. В Сбербанк над 60% от капитала е собственост на руската централна банка, а от останалите акции вероятно 20% се притежават от чужденци. С $200 млрд. активи това е най-голямата банка на Източна Европа.

В Казахстан очакват, че съдбата на БТА Банк ще споделят и другите три големи банки на страната: Алианс Банк, Казкомерсбанк, Народний Банк. Процесът на тяхната национализация се очаква да приключи към средата на март. Останалите казахски банки, които са в не по-лека ситуация заради падежа на дълг в размер на много милиарда долари при невъзможност за рефинансиране, най-вероятно ще трябва да разчитат само на собствените си сили.

Според анонимни източници, на които се позовават световните финансови агенции, Сбербанк има намерение да изкупи 100% от БТА Банк срещу $1 - 1.5 млрд. От руската банка не разкриват повече подробности от това, че се разглежда възможността за придобиване на пакет акции в БТА Банк. „Намираме се в началото на съвместната ни работа, никакви решения, даже предварителни, не са взети все още", посочва пиар на Сбербанк.

„Независимая газета" припомня изказването от 23 януари на Елвира набиулина, министър на икономическото развитие на Русия, че кризата дава добри възможности за експанзия на руския бизнес в чужбина и държавата трябва да подкрепи товите начинания. Министърът даже е предложила да се създаде специална структура, която да координира тези действия на територията на ОНД.

В тази връзка, руският Внешекономбанк притежава 97,24% от уставния капитал на белоруския Белвнешекономбанк. Наскоро тази държавна банка завърши сделката за изкупуването на 75% от допълнителната емисия на украинския Проминвестбанк. Сега идва ред на Сбербанк.

Според руски финансов експерт, банковият сектор в Казахстан е на границата на краха. Поскъпването на заемните средства и невъзможността за рефинансиране е довела до дефицит на ликвидност. Ситуацията е била допълнително влошена от 30% спад в цената на вторични жилища в Казахстан, тъй като залог на кредитите най-често са били имоти.

Независимо, че акциите на БТА паднаха с 50%, Сбербанк може би се опитва да лапне твърде голям залък, счита руският финансист. Покупката на БТА Банк означава и предаване на външен дълг от $12 милиарда. Всъщност руското правителство сега обмисля да предостави нови $40 млрд. за увеличаване на капитала на банките в Русия, като лъвският пай ще се падне на ВТБ и Сбербанк. Ако покупката на казахския БТА се състои, вероятно това ще се осъществи и с отчитане на въпросната държавна помощ.

Под ударите на кризата се оказа и националната валута тенге, която доскоро се посочваше като стабилно изключение на фона на несигурните валути на останалите страни от ОНД. Сега вероятността от рязко обезценяване на тенге е много голяма, засега стойността му се поддържа чрез административни методи, но в края на третото тримесечие тя може да загуби до 50 - 60% от стойността си.

Има и по-оптимистични прогнози, че в края на 2009 г. тенге ще девалвира само с 10 - 15%, като курсът достигне 130 - 135 тенге за $1. Анализатор от Евроазиатската банка за развитие твърди, че въпреки очевидните затруднения е прекалено рано да се говори за крах на банковата система на Казахстан. Има проблеми със зависимостта от чуждестранното финансиране, но балансите на повечето банки се намират в удовлетворително състояние.