Днешният фокус на пазарите ще бъде около изявлението на Комисията за операции на открития пазар към ФЕД след заседанието за лихвите, като те се очаква да останат непроменени на 5.25%.

Пазарите основно ще се съсредоточат върху коментарите на председателя на ФЕД Бернанке относно кризата около вторичният ипотечен пазар и възможен кредитен срив, като се има предвид, че досега банката успокояваше, че този проблем е ограничен.

На 31-ви юли, членът на централната банка Пуул каза, че проблемът не трябва да се пренебрегва, но очаква самостоятелно стабилизиране, а два дена след това Крознер заяви, че вторичният ипотечен пазар не засяга икономиката на САЩ като цяло. Също е хубаво да припомним за изказването на Бернанке пред Конгреса на 18 юли, че забавянето на жилищния сектор продължава да е негативно за растежа на икономиката, но се очаква това да бъде превъзмогнато.

Текстът на предишното изявление съобщаваше за понижаване на инфлационния натиск, което все още не е убедително и ценовите рискове продължават да са основен компонент за определяне на политиката. Междувременно пазарите вече оценяват две понижавания на лихвите до края на годината.

Преди решението на монетарната комисия тази вечер, предварителните данни за производителността за второто тримесечие не са положителни за пазарите. Те сочат спад на производителността, като има неинфлационен растеж и ръст на цената на труда. Възходящата ревизия за първото тримесечие до 3.0%, и надминаващите очакванията 2.1% дават усещането, че ФЕД няма да може да прекрати опасенията си за инфлацията през остатъка от годината.

Спадът на производителността може да доведе до по-високи цени за фирмите, което неминуемо води до ръст и на потребителските цени. Комбинацията на понижаваща се производителност, забавен растеж и упорита инфлация не е благоприятна ситуация за банката. Този инфлационен натиск може да бъде основен, засенчвайки кредитните опасения. Всяко движение на лихвите може да представлява сериозен риск за ценовата стабилност.

За момента щатската валута продължава да се търгува със слабо покачване спрямо еврото като EUR/USD е малко под 1.3790, а към 1.3780/70 са разположени добри оферти купува, като чак под 1.3770 лежат първите стопове на дълги позиции.
Близки оферти продава за еврото има към 1.3800/10 долара (с тънки стопове над 1.3815 сутрешния часови връх) и важните оферти продава остават към 1.3830/50 областта.