Парламентът реши да остави рекламните съоръжения на пътя и обслужващата зона на магистралите и скоростните пътища. При окончателното приемане на част от промените в Закона за пътищата депутатите се отказаха от първоначалната идея да се забранят билбордовете, предаде Дарик радио.

Депутатите решиха нова наредба за рекламните съоръжения да прецизира на кои места край пътя да има билбордове и на какво отстояние. Наредбата трябва да бъде приета до 6 месеца след влизането в сила на промените и тя да регламентира поставянето на билбордове на отстояние от 14 метра за автомагистралите и 8 метра за първокласните пътища.

„Между първо и второ четене от всичките справки, които бяха направени и контрааргументи, които бяха дадени, наистина при положение, че билбордовете бъдат отместени на необходимото разстояние, може да се направи такава оценка дали да бъдат осветявани нощно време, когато видимостта е по-малка, по-нарушена, тогава се привлича повече разстоянието. Разбира се, дневната видимост е много по-добра. Когато през деня се гледа билбордът, вече периферното зрение може да следи и пътя. Има много по тази тема, което може да се мисли. Наистина в наредбата всичко това може да бъде описано. Трябва да се съобразят и да бъдат обезопасени по изискванията, които ще бъдат описани от експертите в наредбата към този закон", обясни председателят на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.