Д-р Евелин Благоев е новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Досега Благоев е бил национален мениджър по продажбите на фармацевтична компания, която произвежда и търгува с лекарствени продукти, уточни тя. Той е завършил Медицинския университет във Варна.

Д-р Благоев сменя на поста Александър Янков, който в началото на октомври подаде оставка по лични причини и бе освободен.

Здравният министър даде информация и за съпругата на д-р Благоев заради публикации в медиите за наличие на конфликт на интереси при новия директор. "Елена Благоева е била административен директор на друга фармацевтична фирма до 2003 г., като след това е работила за различни фармацевтични компании. Към момента тя се занимава с козметични продукти", поясни Атанасова.

Евелин Благоев има и дъщеря, която живее в чужбина.

Десислава Атанасова съобщи още, че няма фалирали аптеки след намаляването на цените на лекарствата. Тя посочи, че от юни досега са били издадени 24 нови разрешителни за търговия на дребно с лекарства, през август - 19, а през септември - 21. "Това показва, че фалирали аптеки няма, въпреки намалените цени", допълни здравният министър.