Социалните партньори не постигнаха консенсус за увеличаването на минималната работна заплата от 1 април догодина и за по-висок размер на линията на бедността по време на днешното заседание на комисията по доходите и жизненото равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По време на заседанието социалният министър Тотю Младенов представи предложенията на правителството, според които минималното възнаграждение да се увеличи от 270 на 290 лева от 1 април, а новият размер на линията на бедността да бъде 236 лева.

Само две работодателските организации подкрепят новото увеличение на минималната работна заплата от 1 април догодина. Това са Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Съюза „Възраждане", обясни за радио Дарик Мика Зайкова от КТ „Подкрепа".

Тя уточни, че бизнесът не е съгласен и с предложението за праг на бедност и искат да бъде 218 лв. В момента тя е 211 лв.

От 2006 г. линията на бедност у нас се определя всяка година и от нея зависят редица социални плащания. Сумата се изчислява в зависимост от разходите за храна за осигуряване на 2200 калории дневно.

От своя страна синдикатите настояват за вдигане на минималната заплата на 290 лв. от 1 януари вместо от 1 април. КТ „Подкрепа" и КНСБ подкрепят предложената линия на бедност от 236 лв., тъй като тази стойност е с 25 лв. по-висока в сравнение с досегашния размер. Линията на бедността покрива задоволяването на така наречените минимални жизнени потребности.