Днес, в Стара Загора, Центърът по Енергийна ефективност към Търговско-промишлена палата - Стара Загора организира семинар на тема „Промишлено производство на електричество от слънчева и вятърна енергия", съобщиха от Икономическия портал на Стара Загора.

Лектор е проф. Георги Тончев, който има десетки патентовани изобретения в областта на строителството, енергетиката, телекомуникациите и автомобилната промишленост. Работил е в сферата на електроизграждането и разработката на проекти и съоръжения за ВЕЦ, вятърни и фотоволтаични електро централи.

Основните акценти на семинара са инвестиционните, икономическите и екологичните предимства на вятърната и фотоволтаичната енергетика; проучването и ефективното проектиране на инвестиционния процес за обекти на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Като ангажирана страна по Протокола от Киото и поради задълженията ни в ЕС, са въведени различни дългосрочни стимули и преференции за използването на възобновяеми енергийни източници. Изкупната цена на ток от фотоволтаици е до 40 евроцента на киловтчас, а от ветрогенератори - до 18 евроцента.

Бизнесът с използването на вятърна и слънчева енергия е гарантиран нормативно от държавата в дългосрочен план, чрез твърдо договорено изкупуване на 100% произведената енергия.