В Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков получи подкрепата на най-автентичната и динамично развиваща се работодателска организация за проекта за Пакт за финансова стабилност, но взе бележки и от полезната едночасова дискусия с шефовете на влиятелни производствени предприятия във вторник, съобщиха от работодателската организация.

Вместо до 3, до 2 процента е препоръчително да се ограничи бюджетният дефицит - тази мярка ни приближава към еврозоната, изтъкна председателят на АИКБ Васил Велев. Одобряваме  и преразпределението чрез бюджета на брутния вътрешен продукт да е до 37 %, така държавата оставя повече пари за бизнеса и за домакинствата. Това същевременно е и фактор, който ограничава корупцията. Ниските преки данъци са важен фактор за нашата конкурентоспособност и за корекции в тях трябва да се търси квалифицирано мнозинство. По този път България би се утвърдила като конкурентна дестинация за привличане на инвестиции, ще се гарантира стабилността и предсказуемостта на икономическата среда, на данъчната политика, а с това ще се подобри и бизнес климатът.

Заедно с това обаче обръщаме внимение, че ограничаването на бюджетния дефицит не трябва да се случва за сметка на неразплатените задължения към бизнеса, продължи Велев. Задържаният данък добавена стойност и неразплатените поръчки не са фактор, върху който да се гради финансовата стабилност. АИКБ призовава българското правителство да ускори прилагането на европейската Директива за забавените плащания. Бизнесът счита, че държавата разполага със значителен резерв да ограничи публичните разходи, да ускори въвеждането на електронното правителство и да извършва реформи в публичния сектор.

Драстичният ръст на данък сгради и такса смет не бива да се подминава само като случайна мярка на общините. Това увеличение не е извън финансовата стабилност на страната и за нея не допринасят нито начинът, по който се вдигат данъците, нито моментът, в който се случва това, смятат в Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Едрият бизнес настоя и за промени в Закона за сребърния фонд, които да позволят средствата от него да се инвестират в България.