Мощните горски пожари в Гърция са довели вече до смъртта на 37 души, съобщава AP. Преди само няколко часа в сводките пристигаха данни за 18 загинали.

В събота пожарните сили са съобщили, че в западната част на полуостров Пелопонес спасителите продължават да търсят изгорелите в селата хора. 21 тела (включително и труповете на трима пожарникари) са открити в близост до град Захаро, още шестима загинали са открити край Ареохоро. Официалната сводка на пожарната е за 27 загинали.

В репоратжите на новините се предава, че в Пелопонес са намерени още 10 тела. Така че броят на жертивте достига 40. Но гръцките власти не потвърждават тези по-високи данни.

По информация на Spiegel, броят на огнищата на пожари в Гърция достига 170, много от тях са изцяло извън контрол.

Загиналите в Захаро са открити в своите автомобили, къщи или на полето, загинали от отравяне с пушек или изгаряния. Сред жертвите е и майка с четири деца на възраст 5 - 15 години.

Горещ вятър с внезапни пориви възпрепятства използването на самолети за гасенето. В Южна Гърция температурите са около 40 градуса, нощем топлината не пада под 30 градуса.

Пожар избухна дори в парк на столицата Атина, който за щастие бе овладян за няколко часа.

Правителството на Гърция търси всяка възможна помощ от ЕС. 500 войници и много военни хеликоптери са се включили в гасенето.

Концентрираме се на първо място да спасим човешкия живот, и след това да ограничим фронтовете на пожарите, обявил е говорител на гръцката пожарна.