Започва работата по внедряването на системата за събиране на такси за ползване на пътна инфраструктура на базата на изминато разстояние (тол-система).
Решение за това взе Министерският съвет, съобщи пресслужбата му.
От правителството заявяват, че внедряване на тол-такси е политика на Европейския съюз, която определя този вид таксуване като най-справедливо и недискриминационно за потребителите.

Така тези, които "карат малко ще плащат малко, а тези, които преминават много километри, ще плащат повече", коментира преди време министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, Пише Дир.бг

Тол-системата е базирана на принципа "заплащане от ползвателя" и възможностите да се приложи принципът "заплащане от замърсяващия околната среда" чрез променливи такси, изтъкват още в съобщението си от пресцентъра на МС.

Приходите от тол-таксите могат да се използват за покриване на разходите за експлоатация, поддръжка и развитие на инфраструктурата за разлика от възможността при базираните на ползване по време винетни такси, с които могат да се покриват само разходите за текущото поддържане. Винетните такси се разглеждат от ЕК като преходен инструмент.

Правителството е възложило на Росен Плевнелиев при осигурено финансиране да обяви процедура по реда на Закона за обществените поръчки за избор на консултант, който да препоръча оптималната за България система за предоставяне на услугата.
Миналата година Плевнелиев прогнозира, че въвеждането на т.нар електронна винетка, каквато вече има в Румъния, ще може да бъде факт едва през 2014 г. Той бе категоричен, че въвеждането на новата система няма да оскъпи винетките.