79 млн. лв. сме спестили на софийските данъкоплатци като избегнахме отчуждителните процедури на Околовръстния път, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус". Той присъства на предсрочния пуск в експлоатация на връзка на пътен възел „Младост" и част от реконструираното и разширено трасе на Софийски околовръстен път - Южна дъга. Искаха и ни изнудваха за пари, както е модерно да се казва, подчерта Борисов по повод отчуждителните процедури по трасето, заради които се изгражда естакада при Бистришко шосе.

По думите на премиера отчуждаването е било за близо 100 млн. лева. „За да не дадем тези пари, защото са парите на данъкоплатците, ние качихме естакадата горе, локалите отдолу, виждате колко прекрасно става", посочи Борисов. Той отбеляза, че пускането на участъка в експлоатация е по повод 15 септември - първия учебен ден, за да могат жителите на „Младост" и близките квартали да закарат децата си на училище.

Разширението и реконструкцията на Софийския околовръстен път - Южна дъга от км 41+100 до км 44+720 и пътна връзка на п.в. Младост в участъка от Околовръстното до началото на съществуващия надлез се извършва от Консорциум „Главболгарстрой - Южна дъга".

Общата стойност на строително - монтажните работи възлиза на над 37 млн. лв.без ДДС, като близо 34 млн. лв. са средствата, осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие".

Чрез съоръжението се очаква да бъде облекчен трафикът. Премиерът посочи във връзка с кварталите над Околовръстния път, които нямат канализация, че вече всичко е изведено в колектори. Участъкът има гаранция десет години. Борисов отбеляза, че естакадата при Бистришко шосе ще улесни придвижването, когато районът се насели още повече. Така няма да се налага на мястото да се поставя светофар и да има кръстовище. „Всъщност това е една много голяма магистрала. Това е подаръкът ни за родителите и децата за първия учебен ден", каза Борисов.

70 000 - 80 000 автомобили дневно преминават през центъра от „Младост" в посока „Люлин" и обратно. Голяма част от тези автомобили вече ще преминават от тук, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. На 26 септември започва изграждането на магистралата при Гара Яна, каза премиерът. До този момент сме платили 21 млн. лв. за отчуждаване, а ако не бяхме преправили проекта по този начин - 100 млн. за отчуждаване. Ще съдим тези, които изнудваха софиянци.

Премиерът поръча на кмета на София и на изпълнителя на проекта да минат довечера по участъка, за да прегледат маркировката. Ако трябва, ще се добавят маркировки, т. нар. котешки очи и лястовичи опашки.

Премиерът препоръча това, за да се избегнат инциденти. На събитието присъства и новият строителен министър Лиляна Павлова.