Доста позитивно завърши днешната сесия на БФБ, след като в началото й борсовите измерители показваха едно понижение от по над 1.5%.

Поради стресовите в подобни случаи събития се наблюдаваше доста снижена борсова активност от към брой на сключените сделки до 1243 за днес, което е понижение от 23% спрямо вчерашната сесия.

Същото се забелязва и по отношение на прехвърлените обеми, които макар и за статистиката да са набъбнали до 2.2млн. бр. 1.58млн. от тях бяха в резултат на прехвърлени пакети на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Булленд инвестмънтс АДСИЦ, или елиминирайки тяхното влияние, то имаме спад с около 47% в това отношение спрямо вчера.

Вярно е че При ФНИ България видяхме всичко това да става в 34 сделки, което е по-скоро нормално макар и временно фокусиране на инвеститорския интерес върху книжата на компанията, въпросът е за съотношението на влияещ фактор на малко компании, върху общата картина на даден показател за борсова активност.

Колкото до оборота той възлезе на 3.038млн. лв., като 1млн. лв. от него се дължеше на сделки на нерегулиран пазар

В края на сесията борсовите измерители завършиха с понижения от над 1%, с изключение на BGREIT.

SOFIX - 434.160 (+1.69)
BG40 - 121.19 (+1.02%)
BGREIT - 41.64 (-0.67%)
BGREIT - 323.10 (+1.16%)

Изключвайки позитивния ефект върху всеобщото настроение сред борсовите играчи, показано от индексите, се вижда едно доста сериозно разминаване в процентното изменение при цените на затваряне на принадлежащите на индексите компании, на базата на които се пресмята стойността на борсовите измерители и процентната промяна в средно претеглената цена на същите компании.

Докато в предходните сесии имаше корелация между средната цена и цената на затваряне, то през днешната борсова сесия това не е точно така.

Ако се погледнат цените на компаниите на SOFIX, то се вижда че едва 4 от тях отразяват повишение в средната цена, докато приключилите с повишение по последна цена спрямо вчерашния си клозинг са 15 на брой. Съотношението е приблизително пропорционално и при дружествата от останалите борсови индекси.

В класацията по сключени сделки нямаше особена промяна в подредбата на компаниите.

Със своите 158 сделки ЦКБ отново водеше колоната, като малко над 170хил. акции бяха трансферирани на средна цена 1.395лв. което е понижение от 4.06% спрямо вчера. Последната цена спрямо вчера обаче отразява повишение от 2.87% до 1.44лв.

Следващите го неотменно акции на ПИБ се разменяха на цена 2.89лв. или с 1.23% по ниско от вчера, но и те приключиха сесията с позитивна последна цена от 3лв. за акция или с 3.09% по-скъпо от цената на затваряне вчера.

Средната цена на обикновените акции на Химимпорт олекнаха с 2.63% до 2.59, докато привилегированите се снижиха с 1.27% до 2.62лв., като по този начин за първи път надскочиха цената на обикновените.

С плътно движение в средна и последна цена се търгуваха днес книжата на Софарма, като средната цена падна с 4.07% до 3.53лв., а последната цена потъна до 3.60 (-1.34%)

Шеста поредна сесия възход в цената записаха книжата на Оргахим от началото на месеца. За днес тои е с 2.71% до 97.43лв., о от началото на месеца акциите са поскъпнали с 34.13% или близо 25лв. в цифрово изражение.

Очакванията на повечето участници в търговията са за продължение на възходящото движение в цените, но това може би ще се случи, ако се забележи тенденциозно повишение в средните им цени, което на фона на показаното от последните дни, едва ли ще мине без ново корективно движение или поне отстояване на вече достигнатите нива.