Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обсъди с представители на бранша окончателния вариант на новия Закон за туризма, на която срещата присъства и ресорният зам.-министър Иво Маринов и депутати, съобщиха от МИЕТ.

Изчистваме последните корекции в проекта и в близките дни ще го внесем в Министерския съвет. Вече е минала съгласувателната процедура по текста, заяви Добрев.

Дискусията бе последната стъпка за изглаждане на спорни текстове от проектозакона преди внасянето му в МС. Ключов момент в нея бе постигането на консенсус по предложеното въвеждане на туристическо райониране на страната. Целта е да се формират регионални туристически продукти, които да се рекламират и популяризират със своите специфики.

Присъстващите подкрепиха политиката на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса чрез въведените в законопроекта опростени процедури за кандидатстване за регистрация и категоризация, както и възможността за подаване на заявленията по електронен път. От значение е и отпадането на режимите за категоризация на ски писти и на плажове, което не означава, че концесионерите/наемателите им ще бъдат освободени от задължения да полагат грижи и да осигуряват тяхното безопасно ползване.

Представителите на Съюза на собствениците в Слънчев бряг също останаха доволни от предложените текстове, тъй като се увериха, че законопроектът създава основа за разработване на нормативни правила за статута и управлението на националните курорти.

Проектът въвежда редица стъпки и за децентрализация в управлението на сектора и за интегриране на организациите в туристическия бранш. Проектодокументът предвижда да се разширят функциите на Националния съвет по туризъм, което ще подобри координацията в управлението на отрасъла на национално  равнище.

Проектозаконът разширява обхвата на общинските програми за развитие на туризма, като стимулира участието на местните организации и структури. Създава се база за формиране на национална мрежа на туристическите информационни центрове. Текстът хармонизира със законодателството на ЕС разпоредбите за туроператорска и/или туристическа агентска дейност и въвежда единни критерии за извършването им.

Отчитайки новите информационни и комуникационни технологии, законопроектът допуска сключването на договор за организирано туристически пътуване с обща цена и по електронен път, както и издаването на електронен туристически ваучер и електронна резервационна бланка.

Въвежда се срочна категоризация на туристическите обекти (5 години), разширява се обхватът на обектите, подлежащи на категоризация, предефинират се видовете обекти в хотелиерството. Въвежда се уведомителен режим за предоставяне на кетъринг услуги. Всичко това адаптира законодателната рамка при решаване на актуални проблеми в предлагането на хотелиерски услуги.

Проектодокументът стимулира висококачествените услуги и по-добрата защита на потребителските права, като въвежда правила за предоставяне на допълнителни туристически услуги - в балнео, СПА, уелнес и таласотерапевтичните центрове, в дейността на екскурзоводи, ски инструктори, планински водачи, при ползването на ски писти и плажове.

Проектът стимулира устойчивото развитие и конкурентоспособността на българския туризъм. Той насърчава ускореното развитие на специализираните видове туризъм - културен, балнео-, СПА и уелнес, селски, еко-, конгресен, младежки, приключенски, ловен, голф и др.