"Булгаргаз" ЕАД иска да увеличи цената на природния газ с 19,92 лв. на 1000 куб. м., стана ясно от направеното предложение на компанията за цените на газта за четвъртото тримесечие на 2006 година, съобщиха от българската компания.

От компанията се аргументираха с промяната на цената на входа на газопреносната мрежа от доставчиците - "Овергаз Инк." АД, WIEE и ООО "Газекспорт с 18,22 $/1000 куб. м природен газ.

Предложението на "Булгаргаз" ЕАД трябва да бъде одобрено от ДКЕВР.

Припомянем, че в съответствие с Наредбата за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" изготвя разчети за цената на газа на всеки три месеца, които представя в ДКЕВР за утвърждаване.

Националната газова компания "Булгаргаз" ЕАД е еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие. Дружеството е с предмет на дейност доставка, пренос, съхранение и транзитен пренос на природен газ в съответствие с издадените през декември 2004 г. от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране лицензии.

Компанията разполага и управлява газопреносната система в страната, мрежа за транзитен пренос на природен газ до Турция, Гърция и Македония.

"Булгаргаз" ЕАД е единственото предприятие за територията на страната, извършващо дейностите по пренос и обществена доставка на природен газ.