През лятото на 2007 Булгарконсерв ще започне строителство на нов консервен завод в град Енгелс, Саратовска област, съобщава руската бизнес медия Ведомости. В проекта са вложени около 100 млн. рубли. (повече от $3.8 млн.)

По думите на заместника на генералния директор на Булгарконсерв Лъчезар Георгиев, новото предприятие ще има три линии - за производство на грах и фасул в консерви, за консервиране на краставици и за доматено пюре. Продукцията под марката BulgarConserv ще бъде пусната на пазара през 2008.

По думите на Георгиев, Булгарконсерв произвежда в Русия около 50 млн. консерви, а с пускането на новата мощност производството ще се увеличи с 30%. Фабриката в България произвежда едва половин милион консерви, от които в Русия се изнасят не повече от 10%.

Според анализатори, делът на Булгарконсерв на руския пазар е около 15%. Новите мощности ще увеличат пазарния дял до 20 - 25%, но това е възможно само ако се свие вносът. За Булгарконсерв 100 млн. рубли са значителни инвестиции, почти половината от брутния годишен приход. Но сега е добър момент да се атакува пазара на вносителите, още повече че населението масово преминава от домашно приготвени на купешки консерви; което в съчетание с общия ръст на потреблението правят инвестицията особено перспективна.

За Булгарконсерв е заделена площ от 10 хектара на територията на бившето оранжерийно стопанство. В момента се оформя статута на собствеността върху земята.

Булгарконсерв е основан от българските компании "Витамина" и "ЕМВ Холдинг". По данни на Ведомости, през 2005 те са спечелили 3,7 млн. рубли при продажби 240,9 млн. рубли (над $9 млн.). Булгарконсерв произвежда над 14 000 т продукция годишно. Производствените мощности са разположени в градовете Калуга и Екатеринбург.