Трайчо Трайков, противно на името си, се оказа един от малкото министрите в кабинета „Борисов", чийто глас най-често се разминава с политическата тоналност, зададена от премиера. Трайков най-често влиза в задочен спор с прекия си началник - вицепремиера Симеон Дянков.

Ако следваме политическата терминология, се оказва, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма е сред малцината от управляващите, който стои твърдо на дясно-центристки позиции, да не кажем, че е единственият.

Поредното доказателство за твърдението ми е днешното изказване на Трайков по повод социалното осигуряване и превърналите се в основна медийна тема вноските за пенсия и тяхното увеличаване.

По думите на икономическия министър, зад които със сигурност ще застанат голяма част от икономистите на България, скокът на вноските за пенсии с 2 процентни пункта ще е неефективно и ще има отрицателни последици за икономиката ни. Основният му аргумент е, че това едва ли ще реши дефицита в социалното осигуряване, който надхвърля 2 млрд. лв. Единствено повишение с 20% би било полезно за запушване на дупката, но това не е посоката, която трябва да следваме, категоричен е Трайков.

България вече веднъж беше страна на високи осигуровки през 90-те години и тогава не се случи нищо хубаво. В страната ни според Трайков хубавите неща в икономиката започнаха да се случват, откакто данъчно-осигурителната тежест започна да намалява.

Редно е да се припомни, че преди година, когато отново бе бюджетно време, една от най-широко дискутираните теми бе увеличаването на акциза на тютюневите изделия. Тогава отново Трайчо не си затрая и заяви, че това може да се окаже лоша поличба както за фискалната рамка, така и за родните тютнопроизводители. Почти година по-късно думите му се оказаха пророчески - пазарът е залят с цигари без бандерол, а приходите в бюджета по това перо - нищожни.

Важно е да се отбележи още, че намаляването на приходите от акцизи бе сред основите причини за актуализация на Бюджет 2010. В същото време контрабандата се увеличи паралелно с броя на мургавите ни съграждани, които се специализираха в продажбата на молдовски, китайски и други цигари на половин цена. Добре, че Булгартабак успя да намери и разшири външните пазари за продукцията си.

Непослушанието на Трайков взе връх през лятото, когато опроверга премиера Борисов, който минути по-рано беше казал, че замразява проектът „Белене". Два месеца по-рано, когато всички говориха за увеличение на ДДС, отново се чу гласа на икономическия министър, който бе различен от хора и се обяви за ръст само в краен случай.

Така министърът, който настоява за по-малко участие на държавата в икономиката, както повеляват дясно-центристките убеждения, се превръща в един от силните вътрешни корективи на иначе обявилото се за консервативно правителство на Бойко Борисов.

Дали този път обаче министър Трайков няма да си навлече гнева на премиера. Сам опреди половин година, когато не го послуша за АЕЦ „Белене", Бойко Борисов каза, че е бил готов да го смени, но след разговор се били разбрали. А и за година и повече управление премиерът показа, че не търпи да му се противопоставят директно, иначе е готов да си сменя мненията като носни кърпички, ако е застрашен рейтингът му.