Според неназовани официални немски парламентарни представители, важната Бюджетна комисия на парламента на страната (на Бундестага) е одобрила закона за създаването на Европейския построен спасителен механизъм (ESM фонда), както и ратификацията на Европейския фискален пакт целящ подобрение в интеграцията относно бюджетната политика в страните от Еврозоната (и почти всички останали страни от ЕС).

Този положителен вот в Бюджетната комисия на немския парламент е важна стъпка към реалното гласуване  в Долната камара (Бундестаг-а) и в Горната камара (Бундесрат-а) както на ESM фонда, така и на Европейския фискален договор, което се очаква да стане факт този петък (29-ти юни).

Това одобрение на ESM фонда и на Европейския фискален пакт в Бюджетната комисия а немския парламент стана факт благодарение на договореното споразумение между управляващата в Германия коалиция Дясно-център на канцлера Меркел и основната немска опозиция - Социал-Демократическата партия. За да бъдат ратифицирани ESM фонда и Европейския фискален пакт са нужни 2/3 мнозинството както в Бундестага, така и в Бундесрата.