В късните вечерни часове на събота, премиерът на Италия - Берлускони официално подаде своята оставка след като по-рано през съботния ден и долната камара на италианския парламент одобри с 380 гласа "За" от общо 630-гласа Бюджет 2012г. и пакета тежки фискални, икономически реформи от които страна се нуждае, за да бъде понижен огромния дълг от 120% от БВП, постигането на балансиран бюджет до 2013г. и мерките за стимулиране на слабия икономически растеж на Ботуша.

В неделя президентът на Италия Наполитано очаквано номинира технократа-икономист и бивш виден Европейския комисар - Марио Монти за нов премиер на правителството съставен главно от технократи (за сега се говори за малък кабинет с около 12 министри?).  В следващите няколко дни Монти ще трябва да формирам новото правителство, като вероятно към сряда тази седмица новият кабинет ще положи клетва. За сега очакванията са това ново правителство, на което се възлагат големи надежди за провеждане на така нужните реформи в страната, да има мандат до първите месеци на 2013г. (т.е. около 18 месеца), като поне за сега новината за новия премиер Монти е възприета както от италианците, така и от финансовите пазари като позитивна за риск-апетита.

Азиатските борси днес покачват с 1%-2%, като се очаква позитивен старт и на борсите в Европа след избирането в края на миналата седмица на друг виден технократ за премиер на новия гръцки кабинет - бившия вицепрезидент на ЕЦБ - Пападемос и след новината от този уикенд, че начело на новото италианско правителство застава технократа Монти. Фючърсите на FTSE100, DAX и CAC40 покачват с 0.5% до 1%, като в основната на този риск-апетит са надеждите на финансовите пазари, че двете нови правителства в Гърция и Италия ще започнат спешно да се борят с разрешаването на дълговите проблеми и да налагат спешните нужни тежки фискални и структурни реформи.

EUR/USD също успя да задълбочи силното си петъчно рали, като при старта на днешната търговия еврото пробив за кратко над 1.3795 петъчни връх и над 1.3800 опционната бариера покачвайки до 1.3814 долара, преди да последва известно низходящо движение назад към 1.3740 долара - около нивата на затваряне на търговията в петък към 1.3755 долара.

Днес ще се след внимателно, дали този "оптимизъм" на финансовите пазари около двете нови правителства в Гърция и очаквано тази седмица в Италия ще продължи по-дълго време, като в скоро време и инвеститори, и гърци, и италианци може да започнат да се задават въпроса, дали само избирането на Пападемос и на Монти за нови премиери ще е достатъчно за справяне с тежката дългова и икономическа криза в двете страни и респективно в цялата Еврозона?

"Ентусиазмът" в събота вечерта след оставката на Берлускони в Италия беше огромен (музика, танци, шампанско, радостни възгласи по площадите на всички градове на Ботуша), но скоро се очаква "приземяване" след като италианците си дадат сметка за тежките реформи, които тепърва предстоят. Не е моного сигурно и мнозинството на което ще се крепи новия премиер Монти с оглед, че Северната Лига на Босси (имаш 60 места в парламента на Италия) все още изглежда няма да подкрепи неговия, кабинет, а и доста от 276 депутата на партията на Свободата на бившия премиер Берлускони все още изглежда държат на предсрочни избори. Изглежда Монти ще разчита на подкрепата и на по-малки партии Дясно-център, като за сега именно риска той и новото негово технократско правителство да нямат силна дясно-център подкрепа в парламента е най-големия риск пред новия италиански кабинет.

Подобен "ентусиазъм" в последните дни има и в Гърция след избирането на Пападемос за нов премиер на временното правителство на страната, което ще трябва да продължи и изпълни новия европейския спасителен план договорена на срещата на европейските лидери на 26 и 27.101.1г. за да успее да получи така нужни пореден транш от финансовата помощ за страната в размер на 8 млрд.евро преди средната на декември месец за да избегне риска от непосредствен фалит. Според днешно проучване в Гърция, цели 73% от гърците са позитивно настроени относно избирането на Пападемос за нов премиер на страната, като 57% от тях желаят изборите да бъдат забавни с повече от до сега планираното им провеждане през февруари 2012г. 79% от гърците смятат, че Гърция трябва да остане в Еврозоната и че след избирането на новото правителство това ще затвърди/ще запази позициите на Атина в съюза.

Дали този "оптимизъм" сред гърци, италианци и най-вече участниците на глобалните финансови пазари ще бъде траен ще зависи до голяма степен днес и от резултатите на предстоящия много важен аукцион за нови 5 годишни дългови книжа на Италия за 3 млрд.евро с оглед, че лихвата по дългосрочните книжа на Ботуша (в т.ч. и 5г. книжа) миналата сряда скочи над ключовото ниво от 7%, преди в края на миналата седмица да върне под това ключово ниво към 6.5% нивото, което обаче все още е много високо ниво. Резултати от този важен аукцион за нови италиански дълг ще са именно „вота на доверие" към новия премиер на Италия -Монти.