ЧЕЗ започва през новата година процедура по стартиране на екологизация на 4, 5 и 6 блок на ТЕЦ „Варна". Идейният проект, който е изработен от фирма „Атомтоплопроект", ще удължи експлоатацията на трите блока на централата до 2023 г., изпълнявайки изискванията на Европейския съюз за понижаване на серните, азотните и праховите емисии.

Работата по проектирането и изграждането на сероочистващите инсталации ще започне в началото на 2013 г. и ще продължи до края на 2015 г., като блоковете ще бъдат екологизирани последователно. Инвестицията се очаква да бъде около 100 млн. евро. Проектът ще бъде представен на Надзорния съвет на ЧЕЗ в Прага.

„ТЕЦ „Варна" е доказвала значимостта си за енергийната система многократно през последните години. Благодарение на централата не се стига до недостиг на енергия по време на няколко критични ситуации като например удължения ремонт на блок 6 на АЕЦ „Козлодуй" през 2010 г. или спирането на доставките на руски газ в началото на 2009 г. Екологизацията на трите блока ще гарантира освен по-чиста околна среда и високо качество на електроенергията за крайните потребители, което е наша основна цел повече от 7 години", каза Камен Бошнаков, изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна".

Три от 210-мегаватовите блокове в ТЕЦ „Варна" осигуряват над 60% от студения резерв за българската електронергийна система. Те се използват по искане на ЕСО и се включват в случай на недостиг на електроенергия в системата. През 2011 г. студеният резерв на ТЕЦ „Варна" бе активиран 41 пъти и осигури 1 829 651 МВтч., което е 65.3% от произведената от централата електроенергия.

По време на екологизацията ТЕЦ "Варна" ще продължи да осигурява студен резерв за националната енергийна система. При изпълнението на проекта поетапно във времето ще бъде спиран по един от блоковете за монтиране на сероочистващите инсталации, докато останалите два ще остават в експлоатация. В готовност за работа ще бъдат и блокове 1, 2 и 3. Те най-вероятно ще бъдат демонтирани в края на 2015 година.